Το 6/θ Δημοτικό Σχολείο Λακκώματος είναι μια σχολική μονάδα μέσης δυναμικότητας (91 μαθητές/τριες) που εδράζεται σε μια βιομηχανική και αγροτική περιοχή, σε μικρή σχετικά απόσταση από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Από άποψη στέλεχωσης μαθητικού δυναμικού έχει μια διαχρονικά σταθερή ροή, η οποία ενισχύεται από τον γειτονικό οικισμό της Νέας Γωνιάς. Η πρόβλεψη για την επόμενη τριετία, αν και δεν έχει θετικό πρόσημο, δεν θα λέγαμε ότι εγγίζει την προοπτική μια σημαντικής σχολικής διαρροής. Από άποψη εκπαιδευτικού στελεχιακού δυναμικού δεν παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις, δεδομένου ότι η εγγύτητα με την Θεσσαλονική το καθιστά μια ελκυστική επιλογή για τους εκπαιδευτικούς. Καλύπτονται πλήρως οι απαιτούμενες ώρες διδασκαλίας και υπάρχει  ένα απόθεμα ωρών, το οποίο διατίθεται για ενισχυτική διδασκαλία.

Πέραν του πρωινού προγράμματος, λειτουργεί Ολοήμερο Πρόγραμμα, ανεπτυγμένο σε δύο τμήματα ανάλογα με την ώρα αποχώρησης. Η ύπαρξη Ολοημέρου Προγράμματος και Πρωινής Υποδοχής  αποτελεί μια ελάφρυνση για τους εργαζόμενους γονείς.

Στο Σχολείο λειτουργεί πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο Τμήμα Ένταξης, με πρόγραμμα διαφοροποιημένης διδασκαλίας για μαθητές που αντιμετωπίζουν διαγνωσμένες, μαθησιακές ή συναισθηματικές δυσκολίες. Ο Υπεύθυνος του Τ.Ε. αναλαμβάνει και διευρυμένες δράσεις άτυπης αξιολόγησης, γνωμοδοτήσεων και συνεργασίας με τους εκάστοτε εκπαιδευτικούς επάνω σε ζητήματα Ειδικής Αγωγής. Επίκειται μάλιστα η ίδρυση Τάξεως Υποδοχής για αλλοδαπούς μαθητές με δυσκολίες στην κατάκτηση της ελληνικής γλώσσας.

Επιπλέον, στη μονάδα απασχολούνται 3 εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης, ενώ υπάρχει και  νοσηλεύτρια, η οποία παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, όταν αυτό απαιτηθεί. 

Κτιριακά η μονάδα καλύπτει τις τρέχουσες στεγαστικές της ανάγκες. Υπάρχει πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο Η/Υ καθώς και ξεχωριστή αίθουσα ξένων γλωσσών. Οι αίθουσες διδασκαλίας είναι πλήρως εξοπλισμένες. Διαθέτουν projector, ηλεκτρονικό υπολογιστή για τον εκπαιδευτικό, εποπτικό υλικό για τη διδασκαλία και κλιματισμό. Γενικότερα η μονάδα είναι τεχνολογικά επαρκώς εξοπλισμένη, με πρόσφατα ανασυγκροτημένα δίκτυα, και επάρκεια σε ηλεκτρονικό υλικό. Στο επαρκές απόθεμα συνέτειναν, η λελογισμένη χρήση του τακτικού οικονομικού αποθέματος και η ροή χρηματοδότησης λόγω της διαχρονικής συμμετοχής του σχολείου σε ευρωπαικά προγράμματα.

Το Σχολείο συμμετέχει σε Ευρωπαικά Προγράμματα Κινητικότητας Erasmus . Εκπαιδευτικοί και μαθητές έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για αποκομιδή νέων διδακτικών εμπειριών, ενώ παράλληλα, εντός του σχολείου, βιώνουν διαφοροποιημένες μαθησιακές εμπειρίες με πρωτότυπο περιεχόμενο.

Πρωταρχικής σημασίας για το Σχολείο και ειδικότερα για τη Διεύθυνση, είναι η συστηματική και ποιοτική επικοινωνία με τους Γονείς των μαθητών μας. Υπάρχει αδιάλειπτη και έγκαιρη ενημέρωση για όλα τα ζητήματα καθώς και καθημερινή, προσωποποιημένη πληροφόρηση για οποιοδήποτε θέμα αφορά στη φοίτηση του παιδιού τους.

Για τους μεταφερόμενους μαθητές από τους γειτονικούς οικισμούς της Νέας Γωνιάς και των Πετραλώνων υπάρχει πρόνοια για δύο δρομολόγια λεωφορείου (Πρωινό και Ολοήμερο)

Ενόψει της κρίσης της πανδημίας ελήφθησαν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του Covid, με ικανοποιητικά αποτελέσματα ώς πρός το συνεχές της δια ζώσης φοίτησης. Η λειτουργία της σχολικής μονάδας είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τα πρωτόκολλα Covid, τα οποία τηρούνται στο ακέραιο.

Την περίοδο της αναστολής λειτουργίας υλοποιήθηκε ένα πλήρες πρόγραμμα σύγχρονης και ασύγχρονης διδασκαλίας, με υψηλά ποσοστά συμμετοχής, παρά το απότομο της μετάβασης στην καινοφανή διαδικασία της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

Γενικότερα, στη σχολική μας μονάδα υπάρχει ένα θετικό κλίμα, το οποίο επιτυγχάνεται με τη συνδρομή όλων των μελών της σχολικής μας κοινότητας. Υπάρχει διάθεση για συνεργασία και βούληση για την επίλυση των όποιων προβλημάτων εν τη γενέσει τους.